ניפוץ מיתוס – יוגה-תרפיה היא ההמשך של פיזיותרפיה

מאת – ב.ק.ס. איינגאר

עברית – אוריה לוי

אנשים נוטים לפרש באופן שגוי שיוגה היא שלוחה המשכית של טיפול הפיזיותרפיה כיוון שאנו עובדים עם הגוף בזמן תרגול האסאנה. ב.ק.ס. איינגאר מבהיר מדוע פרשנות זו אינה מדויקת.

אם המדע המערבי קרא לסטים מסוימים של תנועות – פיזיותרפיה, אין זה אומר שניתן לקרוא ליוגה "יוגה-תרפיה". בימינו אנשים אוהבים להיצמד למטבעות לשון שנטבעו על ידי אינטלקטואלים. תרפיה מתחילה ביום שאדם נולד. לדוגמא אם אחד מובל בחייו באופן שאינו מוסרי עליו לשאוף להפוך לאדם מוסרי ולהיות מובל על ידי ערכים אתיים. האין זו תרפיה? כן, זוהי תרפיה. אינני מבין כיצד אנשים יכולים להשוות יוגה תרפיה לפיזיותרפיה. אלו מילים שמבלבלות את מי ששומע אותן ואין ביניהן קשר.

יש לתרבת את כח החיים. ברזל נהיה חלוד אם איננו משתמשים בו. על אותו משקל כל הגופים של האדם – הפיזיולוגי, הרגשי, האינטלקטואלי והמנטאלי נהיים חלודים.

החיים נהיים קשים כאשר אלו מחלידים, כיוון שכוח החיים אינו נע במערכת כולה ומעורר את רכיבי החיים השונים הקיימים בנו. אינני מחשיב שום חלק של היוגה כגון אסאנה, פראנאיאמה או דהיאנה כתרפיה. אלו מייצרים גדילה והתפתחות תרבותית לאינדיבידואל על מנת שיוכל להגיע לחיים שיש בהם הרמוניה ואחדות.

בריאות היא דינאמית כשם שציינתי בעבר. בריאות היא כוח חיים, היא איננה סטטית. אם הבריאות הייתה סטטית לא היינו צריכים לעבוד כלל. בריאות היא תנועה. כשם שבריאות היא תנועה המיינד גם הוא תנועתי כיוון שהוא זז כל הזמן. המערכת התאית של הגוף מצויה כל הזמן בתנועה. לכן אין דבר מלבד תנועה בגופכם בין אם אתם מודעים אליה או לא.

אם התנועה תוססת ודינאמית בשילוב עם כוח החיים החיובי שנוסף לה אז החיים נמצאים בתנועה מתמדת. הבריאות נמצאת בתנועה מתמדת. לכן בריאות איננה יכולה להיות משוחררת לחלוטין מקיומן של מחלות. בריאות איננה פסיכוסומטית גרידא. כוח החיים הוא יצירת האלוהים. אין לו מיינד או גוף. כוח החיים נע וזז ולכן מתייחסים אליו כתוסס.

על מנת שלא נהפוך לחלודים עלינו להמשיך ולעבוד על מנת שהבריאות תמשיך להדהד ולפעום בנו. העבודה צריכה לקרות הן בפעולה והן במחשבה. עלינו לתעל את האנרגיה למקומות הללו. מחלה קורית כאשר האנרגיה איננה זזה. זוהי הסיבה שאינני חושב שהוגן לקרוא בשם תרפיה לכל מדע היוגה, המסביר כיצד להזיז ולתעל את האנרגיה דרך כוחות אינטלקטואלים.

אני מרגיש שזוהי מילה שגויה ששגורה כיום בפי האנשים וקשה להסביר מדוע היא  כה שגויה.

בואו נניח שאתם מאוד רגועים והגוף והמיינד אינם בפעולה, האם אין משהו שעדיין זז בתוך גופכם? את אותה תנועה פנימית עלינו להביא אל פני השטח. היא מעין כוח מגן השומר את העולם הפנימי, את האני, את העצמי במצב שמח ושלו אפילו לאחר תהפוכות רגשיות או סביבתיות המהוות חלק מעליות ומורדות החיים.

פטנג'לי אומר, "מניעה טובה יותר מתרופה". אם אנו יכולה למנוע מהכוחות האגרסיביים מלהיכנס לגופנו באמצעות היוגה אז כיצד אנו יכולים לקרוא לכך רק תרפיה שמרפאת מחלות? עלינו להיות חופשיים מדיסהרמוניה בגופנו, במחזור הדם, בתנועת הנשימה ובזרימת האנרגיה. קיימות מערכות שונות בגוף כמו המערכת העצבית, מערכת הנשימה ומערכת הדם. יוגה מאפשרת לנצל את המערכות האלו באופן מירבי על מנת להשיג השפעות מיטיבות.

אתם יכולים להרגיש את הבריאות בגוף, במיינד וב"אני". כשאני מדבר על ה"אני" אני מתכוון ל"אני" הקטן והכוונה היא לאגו ולא לאָטְמַן (הנשמה).

חוסר ביטחון הוא עמוד התווך לאבולוציה של האינדיבידואל

אני מתייחס ליוגה כאל מדע שמגייס את הביו-אנרגיה (פראנה -שקאטי) ואת הפראנה (אנרגיה קיומית קוסמית). אלו תמיד נוכחות. גיוסן והזרמתן הופכות אותן כמו לנהר הגאנגה. אם לא אז הן כמו שפך זעיר שמתמלא לאחר הגשם ומתייבש מהר אחרי. מערכת היוגה היא זו ששומרת על הזרימה ומונעת את התייבשות הנהר.

עם קדמת הטכנולוגיה החיים החומריים הופכים נוחים יותר ויותר ואנשים מחפשים משהו מעבר לחומר וביטויים כמו הרפואה ההוליסטית, חיים רוחניים והארה נהיים פופולריים. קל לומר, אך כיצד תוכלו להפוך את המילים הללו לחוויות?

אם הנכם מכירים את הפילוסופיה נאמר כי "ביטחון הוא חוסר ביטחון וחוסר ביטחון הוא ביטחון". האם ראיתם את אותם אנשים החיים את חייהם בביטחון? הם דורכים במקומם. חסרה חיוּת, המוטיבציה לעבוד. מה קורה לך אם אתה חסר ביטחון? אתה עובד. אתה מוכן לעשות הכול כיוון שאתה חסר ביטחון.

חוסר ביטחון הוא עמוד תווך להתקדמות וצמיחה. אל תטעו להתייחס למשמעות השלילית שנגזרת מכך. ביטחון הוא הרס של כוח החיים בעוד שחוסר ביטחון הוא יצירה של כוח החיים. אלו הם חיים חיוביים. חוסר ביטחון הוא עמוד התווך להתפתחות אישית.

יציבות היא היכולת להיות חיובי ודינאמי כשם שהנהר זורם מתחילתו ועד סופו

למה גורמת הנוחות המודרנית? הזדקקות לתנועה, עצלנות, רשלנות, חוסר אכפתיות. פטנג'לי כבר אמר זאת לפני 3000 שנה. יוגה מלמדת אותנו להיות עשירים לא רק מבחוץ אלא גם מבפנים. אובייקטיבית, נוחות חומרית היא עושר, אך היא ריקה מבפנים. המדע היוגי אומר "אל תחליפו את עושר הנשמה בעושר הגשמי". הקדמה המודרנית הופכת אתכם לעשירים מבחוץ ואביונים מבפנים.

כל זאת היוגה מלמדת. זוהי גם תרפיה למצב המודרני. באמצעותה תוכלו לבנות עושר בגופכם, במיינד שלכם ובאינטליגנציה שלכם. חשבון בנק עם מיליוני רופי אין בו עושר כי אם עוני. אין לכם מה לבטא אז אתם אומרים לעצמכם לפחות יש לי כסף. מי שמלא מבפנים מבטא את מה שהוא. יוגה היא תרפיה במובן הזה גם כן.

היוגה משנה את האדם רגשית, אינטלקטואלית, פסיכולוגית ומפתחת יציבות. מתוך היציבות מתפתחת הזרימה, התנועה. יציבות היא לא סוף הדרך. יציבות היא היכולת להיות חיובי ודינאמי ולנוע קדימה כשם שהנהר זורם מתחילתו ועד סופו.

 

מאמרים אחרונים

דילוג לתוכן